Üzemanyag kontroll2018-01-23T12:09:00+00:00

Üzemanyag kontroll

A szállítmányozó és fuvarozó cégek üzemeltetési költségeinek közel felét az üzemanyag teszi ki.

Üzemanyag kontroll segítségével, jelentős összeget takaríthat meg. Amennyiben figyelemmel kíséri az üzemanyagszint alakulását, valamint a ténylegesen elfogyasztott üzemanyag-mennyiséget.

A tapasztalatok alapján a teljes üzemanyag mennyiségének 5 százalékát lopják el a „szolid” és 10 százalékát a „pofátlan” tolvajok. Az utóbbi esetben átlagosan ezer kilométer megtételéhez szükséges gázolaj tűnik el havonta egyetlen kamionból. Mindez egy ötven darabos járműparkot fenntartó közepes méretű fuvarozócég esetén havi ötmillió forint kárt is jelenthet, ami éves szinten elérheti a 60 millió forintot. Ez az összeg 12 alkalmazott éves bérének felelhet meg, vagy 600 ezer kilométerre elég gázolajat lehetne vásárolni, amivel 15-ször körbe lehet autózni a Földet. Nem szabad általánosítani, de tény, hogy a lopás mértéke az üzemanyagárak emelkedésével és a gazdasági helyzet romlásával egyre nagyobb méreteket ölthet, és a módszerek is egyre kifinomultabbá válnak.

Miért van szükség egy cég életében a hatékony üzemanyag kontroll alkalmazására?

 • Meghatározhatja az egyes fuvarokhoz, sofőrökhöz tartozó tényleges költségeket
 • Csökkentheti költségeit, növelve ezzel cége hatékonyságát
 • Megakadályozhatja az üzemanyag-pazarlást, -lopást
 • Havonta akár 10%-os megtakarítást is elérhet
 • Hatékonyabb vezetésre ösztönözheti a sofőröket

A WebEye különböző technológiák alkalmazásával az Ön számára legmegfelelőbb módon nyeri ki járműveiből a kulcsfontosságú adatokat, melynek köszönhetően számos riport segíti vállalkozását a költséghatékonyabb és környezetbarát működésben.

Az üzemanyag mérési szolgáltatással lehetősége van feltérképezni és rögzíteni az adott útvonalakon található megbízható töltőállomásokat, így kiszűrheti és elkerülheti az adalékanyagokkal túlzott mértékben hígított üzemanyagot árusító kutakat. A magas hígítású üzemanyag nem csak a járművek teljesítményét csökkenti (kevesebb lesz az azonos üzemanyag-mennyiséggel megtehető kilométerek száma), de az cégautók alkatrészeinek idő előtti elhasználódását is eredményezi.

Milyen lehetőségek és megoldások állnak rendelkezésre annak érdekében, hogy a cég üzemanyag költségeinek kordában tartásával az üzemanyag kontroll erősítse?

Üzemanyag átfolyás mérés 

A felhasznált üzemanyag mennyiségének mérése a gépjármű üzemanyag ellátó rendszerébe épített átfolyásmérő berendezés segítségével. Ez a megoldás a legpontosabb információt szolgáltatja a motor által elfogyasztott üzemanyag tekintetében.

Az átfolyásmérő pontos fogyasztási adatokat ad, habár a berendezés ára és beszerelési költsége drága. Csak azt képes mérni, hogy a motorba mennyi üzemanyag megy be, és onnan mennyi jön ki a visszafolyó ágon. Hátránya, hogy egy gázolaj leszívás esetén nem lehet megmondani, pontosan mikor történt az eset, így a felelősségre vonás sem lehet korrekt. Azt ugyan megmutathatja, mennyi üzemanyag tűnt el, mielőtt újra tankolni kellett, de az eltűnés helyét és idejét ebből nem lehet meghatározni. Mérést tekintve a legpontosabb készülék, azonban a kontrollra önmagában nem elegendő. A szűrőbetét eltömődése miatt karbantartási igénye van. Felhasználása ott indokolt, ahol az üzemanyag költség megállapítása nagy pontosságot igényel.

Gyári szintmérővel

Ilyenek a járműbe gyárilag beépített szintérzékelők. Előnye, hogy nagyon olcsó, minden járműben megtalálható. Bár többnyire még a CAN buszról is levehető a szintjel, a készülék hátránya, hogy a tank felső, nagyjából 10%-án nem képes mérni a szintet, mert az úszó a tank felső falának ütközik.

Üzemanyagmérés Can-Bus csatlakozással

Üzemanyagmérésre lehetősége van a jármű CAN-BUS rendszerére történő csatlakozással is. Ezzel a megoldással a jármű belső informatikai rendszerén keresztül követheti nyomon az üzemanyagszint változást és üzemanyag átfolyást. A WebEye mindkét értéket képes kiolvasni, kiszámolni az átlagfogyasztást és továbbítani az adatokat a felhasználóknak. A kiolvasott adatok közvetített információk. Műszaki feltétel: CAN-BUS olvasó beépítése szükséges

Üzemanyagtartály mérés szintméréssel, kapacitív szondával

Mérje mostantól még pontosabban járművei üzemanyagszintjét egy a tartályba beépített szondával! A megoldás folyamatosan méri a jármű üzemanyag-fogyasztást a megtett út és idő függvényében.

A kapacitív elven működő szintmérő szondát az üzemanyagtank tetején átfúrva szerelik be, pálca alakú, és a tank aljáig ér le. Ez az üzemanyag szintjét méri, így képes arra, hogy a tartályban lévő üzemanyag mennyiségét mindenkor meg tudja állapítani. Bár azt nem tudja, mennyi üzemanyag jut a motorba, a hirtelen vagy túl gyors szinteséseket regisztrálhatja, valamint a betöltött üzemanyag mennyiségét is meg tudja állapítani.

A szintmérő pontossága nagyban függ a az üzemanyag tank méretétől és a kalibráció pontosságától. Műszaki feltétel: Kapacitív szonda beépítése szükséges

Kapacitív szonda előnyei:

 • CAN-BUS adatoknál akár 15%-kal pontosabb mérés
 • A gépjármű gyári rendszerétől független adatok
 • Aktuális- és átlagfogyasztás is mérhető
 • Tartós megoldás, nincs erózió
 • Precíz és megbízható üzemanyag-kontroll
 • Lokális riasztások állíthatóak be, pl. üzemanyag kivét esetén.

Fenti megoldások bármelyike kombinálható egy kivételesen hatékony megoldással is, melynek segítségével az üzemanyag tank betankoló nyílása védhető, valamint a jogosulatlan nyitásokról is idejében értesülhet.

Az online tanksapka a gépjármű üzemanyagtank védelmére szolgál. Feladata, hogy minden tanksapka levételről értesítse a gépjármű flotta üzemeltetőjét. Az értesítést a járműbe telepített WebEye rendszeren keresztül történik.

A tanksapkába szerelt egyedi rádiófrekvenciás azonosító garantálja a 100% biztonságos tanksapka azonosítást. A tanksapka fém házába épített elektronika ellenáll minden külső környezeti hatásnak, gázolajnak. A tanksapka működése mágnessel vagy egyéb manipulatív eszközzel nem befolyásolható. Az alumínium ötvözetből készült védőház megvédi a tanksapkát a felfeszítés ellen. A tanksapka egyedi biztonsági zárral van ellátva, továbbá a speciális zárvédelem is megoldásra került.

További kiegészítő berendezések az üzemanyag eltulajdonítás elkerülésére (üzemanyag kontroll)

Tank mechanikus védőbetét

Tanksapkákhoz fejlesztett mechanikus védőbetét feladata, hogy megakadályozza a hozzáférést a gázolajhoz nyitott tanksapka esetén is. Megrendelés esetén a védőbetétet a tanksapkához rögzítjük. A védőbetét nem lassítja, nehezíti meg a tankolást.

Üzemanyagtank betöltő nyílás védelem

A járművek üzemanyagtank betöltő nyílására fejlesztett mechanikus védőbetét feladata, hogy megakadályozza a hozzáférést a gázolajhoz nyitott tanksapka esetén is. A védőbetét speciális kialakítása miatt nem lassítja, nehezíti meg a tankolást. Kétféle méretben és kialakítással a betöltőnyílás kialakításától függően.

Fülke riasztó modul

A tolvajok elleni védelmi kiegészítő a fülkébe szerelve riasztja az esetlegesen alvó járművezetőt, ha az üzemanyagtank sapkát a tolvajok próbálják levenni. A riasztó egység a műszerfal alá, a led jelzőfény a műszerfalba kerül beszerelésre.

Résolaj védelem

Megakadályozza, hogy illetéktelenek megbontsák a jármű résolaj (visszaáramló gázolaj) vezeték csatlakozási pontokat. Egyszerűen felszerelhető és egyedi biztonsági plombával lezárható.

Üzemanyagtank szintmérő mechanikus védelme

Megvédi az üzemanyagtankra épített szintmérőt vagy az üzemanyag csatlakozó csonkot a kiszerelés, megbontás ellen. Az eszköz rögzítése a tankra roncsolással oldható kötéssel történik.

Tudjon meg többet arról, hogy az Ön cége számára mely, a fentiekben ismertetett megoldások és azok kombinációival teheti hatékonyabbá az üzemanyag kontrollt.

Kollégáink az alábbi elérhetőségeket készséggel állnak a választásban segítségére.

Ügyfeleink

 • Webeye logo_multired_c
 • Webeye logo_baki_c
 • Webeye logo_wb_c
 • Webeye logo_szabau_c
 • logo_dunanett_c
 • logo_intermetal_c
 • logo_bere_c
 • TRANSOLUT
 • ökoviz
 • Hajdú-Közmű-Kft
 • forego_logo
 • delimsilo