Pár nap múlva már az objektív felelősség alapján büntet a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM)

Habár 2017. december 31-ig még türelmi idő van. Mivel rengeteg bizonytalanság volt, hogy kit és hogyan mér, büntet, nagy érdeklődés fogadta a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NIT) által szervezett szakmai tájékoztatót

  • a TSM rendszer kizárólag azokra a tehergépjárművekre és autóbuszokra fókuszál, amelyek mért adatai meghaladják a forgalmi engedélyben és műszaki nyilvántartásokban szereplő adatokat. A személygépjárművek ebben a tekintetben tehát nem érintettek.

 

  • az objektív ágon történő bírságolás  nem érinti a 20 tonna megengedett össztömeg alatti gépjárműveket (beleértve a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg alatti tehergépjárműveket is). Ettől függetlenül egy esetleges kitereléses ellenőrzés keretében ezek a járművek is vizsgálhatók és mérhetők!

 

  • „mérési eredmény befolyásolásának tilalma” , mint új szankcionálandó magatartás vonatkozik minden olyan vezetési manőverre, mely a jármű adatainak objektív mérését akadályozza. Ide kell érteni a mérőponton történő ráfékezést, rágyorsítást, a KRESZ által bizonyos útszakaszokon egyébként is tiltott előzést (azaz a sávváltást, a biztonsági okokból indokolt kikerülési manővertől eltekintve), vagy például a követési távolságra vonatkozó előírások olyan jellegű megsértését, amely a járműnek a rendszám általi azonosíthatóságát ellehetetleníti.

 

  • a szükséges jogszabály-módosítások hatályba lépését követően változni fog – és jelentősen egyszerűsödik – a túlsúlyos, túlméretes járművek közlekedésére vonatkozó engedélyezési eljárás, amelyről a Magyar Közút már előkészítette a szükséges ügyfél-tájékoztatást, és a honlapján folyamatosan informálja az érintetteket.  (A változásokról a cikkünkben közzétett prezentációból is tájékozódhatnak.)

Korábbi cikk a témában itt és itt található.

Forrás: 

2017-12-13T11:30:01+00:00
2017.09.20. Írta: Mikey

Hozzászólások