2017. november 12-től megváltoznak a jogosulatlan úthasználatra vonatkozó bírságolási szabályok.

A módosított jogszabály (410/2007. számú Kormányrendelet) az eddigiektől eltérően jogosulatlan úthasználat esetén figyelembe veszi a jogosulatlanság időbeliségét, és három idősáv szerint állapítja meg a bírság mértékét. Ez lehetővé teszi, hogy az úthasználó a hiba észlelését követően rövid időn belül korrigálni tudjon, és így mentesüljön a nagyobb bírság megfizetésétől.

A rendelet a bírságtételeket azon elv szerint osztja három különböző kategóriába, hogy a jogosulatlan úthasználat első észlelését követő 8 órás idősávon belül történtek-e további szabályszegések. Ez alapján az úthasználó mérsékelt, normál vagy emelt bírságösszegre számíthat. Ez azt jelenti, hogy a NÚSZ bírságriasztás szolgáltatása nem csak a sorozatos bírságolás elkerüléséhez nyújt védelmet, hanem az emelt összegű bírság megfizetésétől is megóvja az úthasználót, ha időben korrigálja hibáját.

A hazai e-útdíj rendszer mintegy 6745 km hosszú díjköteles úthálózatán a NÚSZ összesen 110 fixen telepített díjellenőrző portálja, valamint 45 darab mobil adatgyűjtő járműve segítségével ellenőrzi az úthasználati jogosultság meglétét. Ennek megállapítása minden esetben az adott gépjármű forgalmi rendszáma alapján valós időben történik. Jogosulatlan úthasználat esetén az adatok zárt rendszeren keresztül kerülnek a bírságot kiszabó hatósághoz, vagyis a rendőrséghez.

A vonatkozó jogszabály alapján sem a NÚSZ-nak, sem az eljáró hatóságnak nincs mérlegelési lehetősége: minden mulasztást kötelezően bírság követ. Ez független attól, hogy a konkrét ügyben a fuvarozó cég, vagy a fuvarozást végző munkatárs hibázott, ahogyan attól is, hogy nem szándékolt tévesztés, esetleg szándékosság áll a háttérben.

 

forrás 

2017-11-10T11:25:55+00:00
2017.11.10. Írta: Mikey

Hozzászólások